Bredäng

Nära staden och naturen!

Bredäng är en stadsdel i Söderort inom Stockholms kommun. Den gränsar till stadsdelarna Mälarhöjden och Sätra, till kommundelen Segeltorp i Huddinge kommun, samt till Fågelön i Ekerö kommun.

Bredängs historia

Hela området tillhörde en gång i tiden Sätra gård, och namnet är belagt sedan 1628. En gård med namnet Bredäng, byggt på 1780-talet, låg vid hörnet av nuvarande Skärholmsvägen / Strömsätravägen, men brann ned i början av 1960-talet. Lantbruk bedrevs här fram till 1949.

Jakobsbergs gård var från början också ett torp under Sätra gård, torpet har legat här sedan 1600-talet. Från början hette torpet Ulvgrytet, men döptes på 1760-talet om till Ålgryte. På 1750-talet byggdes torpet om till en liten herrgård som fortfarande är bevarad.

Ett annat äldre hus är Villa Lyran, ett sommarnöje från 1867 som var en träffpunkt för många av 1800-talets författare, musiker och konstnärer. Här ligger sedan 1960-talet Konditori Lyran.

Mellan 1963 och 1965 byggdes 3900 lägenheter, flest treor. Nästan hälften av dessa uppfördes av kommunala fastighetsbolaget Svenska Bostäder. Stora skivhus på 8 till 9 våningar dominerar stadsdelen. Dessa är byggda med femtio meters avstånd med park eller lekplats och parkering mellan husen. För att sammankoppla bostadsområden planerades friytor med bollplaner och ledstråk mellan husen, som skulle fungera som mötesplatser för de boende. Miljön kring den centrala stadsdelen är till stor del bevarad. Bredängs centrum invigdes 1965.

Naturområdet kring Bredäng

Via parkvägarna från Bredäng är det enkelt att hitta till Sätraskogens naturreservat. Naturreservatet ligger mellan Bredäng och Sätra och sommaren 2006 inrättades friområdet som naturreservat. Området innehåller öppna ängar, ekbackar och gammal granskog. Genom naturreservatet från Liljeholmen till Bredäng sträcker sig en strandpromenad utmed Mälarens strand. Promenadstigen bjuder på utblickar över Mälaren, badplatser och utegym. I Bredäng vid Mälaren ligger Mälarhöjdsbadet. Vid badet finns hopptorn, lekplats och möjlighet att grilla. I närheten av Mälarhöjdsbadet, från Fridhemsbryggan, är det möjligt att ta ångbåt till stadshuset eller till Drottningholms slott.

Källa: Wikipedia